Categorii
Fără categorie

Ce fac când uit să iau tratamentul anti-HIV?

Ar trebui să îți propui să iei pastilele la același moment din zi, în fiecare zi, pentru a deveni o obișnuință.

Dacă de obicei ești aderent la tratament și nu uiți să iei pastilele, nu este atât de grav dacă uiți o doză sau două (ex: pleci într-o scurtă călătorie și uiți să le iei cu tine). 

Dar dacă a devenit un obicei să uiți să iei tratamentul, este foarte probabil ca starea ta de sănătate să se înrăutățească. 

Cercetările au arătat că omiterea dozelor a fost corelată cu o creștere a încărcăturii virale, o scădere a celulelor CD4 și un risc crescut ca virusul să dezvolte rezistențe la tratament. În timp, tratamentul nu-și mai face efectul, iar unele medicamente sau chiar toată schema terapeutică va trebui schimbată.

Cele mai bune rezultate ale tratamentului HIV au fost observate la persoanele care iau toate, sau aproape toate dozele în mod corect.

Ce să fac dacă am ratat o doză de tratament anti-HIV?

Ar trebui să încerci să iei fiecare doză de tratament, așa cum ți-a fost prescrisă. Majoritatea persoanelor care iau tratament anti-HIV uită ocazional să ia o doză, sau o iau mai târziu.

Ce trebuie să faci însă în legătură cu o doză neluată, va depinde de fiecare situație în parte.

În majoritatea cazurile, singura opțiune este să iei doza ratată cât mai curând, ca apoi să continui să iei dozele la ora sau orele stabilite în mod normal. Dacă îți aduci aminte că nu ai luat doza precedentă abia când e timpul să o iei pe următoarea, ia doar doza din ziua aceea (sau de la ora aceea, în cazul celor care iau pastile de două ori pe zi). Nu lua o doză dublă pentru a o compensa pe cea uitată. Dacă vomiți după ce ai luat tratamentul anti-HIV, în general, nu este necesar să iei o altă doză, deoarece medicamentele se vor fi absorbit deja în corp. Excepții de la această situație au loc dacă sunt mai puțin de două ore de când ai luat pastilele (sau mai puțin de 4 ore dacă iei Eviplera sau Rilpivirină), sau dacă vezi pastilele sau bucăți din ele în materia vomitată.

Dacă ratezi doze în mod constant, sau dacă le iei mereu cu întârziere, vorbește despre asta cu medicul tău sau cu un consilier HIV. Aceștia ar trebui să îți poată oferi sfaturi și sprijin. În anumite cazuri, este de preferat să schimbi tratamentul cu un altul, care are un risc de rezistență mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.