Categorii
Fără categorie

Impactul COVID-19 asupra noastră

Pe măsură ce pandemia de coronavirusuri s-a răspândit rapid în întreaga lume, a indus un grad considerabil de teamă și îngrijorări în rândul tuturor.

Perioada de început de pandemie a fost una critică pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Printre motivele de îngrijorare se numărau faptul că nu erau sigure cum se manifestă noul coronavirus la persoanele HIV pozitive. Altă îngrijorare erau spitalele de boli infecțioase, de unde pacienții cu HIV își iau tratamentul anti-HIV, devenite deodată spitale de COVID. Pacienții nu știau dacă mai pot merge sau dacă mai sunt în siguranță să meargă să-și ia tratamentul și să facă testele de monitorizare ale tratamentului.

În termeni de sănătate mintală publică, principalul impact psihologic până în prezent este rata crescută de stres sau anxietate. Dar, pe măsură ce se introduc noi măsuri și recomandări – în special carantina și efectele sale asupra activităților, rutinelor sau mijloacelor de trai obișnuite ale multor persoane – nivelurile de singurătate, depresie, consumul nociv de alcool și droguri, precum și de auto-vătămare sau comportament suicid vor fi, de asemenea, în creștere.

Toate aceste îngrijorări s-au alăturat impactului psihologic pe care noul coronavirus l-a avut asupra tuturor, cu rate crescute de anxietate și stres. Odată cu carantina impusă în România și efectele ei asupra activităților zilnice, rutinei și stilului de viață, nivelurile de depresie, a sentimentelor de singurătate, și a consumului de alcool în exces sunt în creștere. De asemenea, specialiștii preconizează și creșterea consumului de droguri și a ratei de suicid. 

Accesul la serviciile de sănătate mintală în această perioadă se face mult mai dificil. Dacă ai o afecțiune care necesită vizite la psihoterapeut, telefonează la clinica sau spitalul la care erai tratat și verifică care este modul de funcționare în acest moment. În nici un caz nu întrerupe tratamentul fără să te consulți cu medicul. Multe dintre medicamentele psihiatrice au nevoie de un program de detoxifiere, adică de o scădere treptată a dozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.