Categorii
Fără categorie

Dreptul la sănătate al celor care trăiesc cu HIV în vreme de COVID

Articolul 35 din Carta drepturilor fundamentale a UE spune că: ”orice persoană are dreptul de acces la asistență medicală preventivă și de a beneficia de îngrijiri medicale în condițiile stabilite de legislațiile și practicile naționale”. Acesta se regăsește și în Constituția Românie, Articolul 34 (1) Dreptul la protecția sănătății este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru a asigura igienă și sănătatea publică. (3) Organizarea sistemului de asistență medicală și de securitate socială în caz de boală, accidente, maternitate și recuperare, controlul asupra exercitării profesiilor medicale și a activităților paramedicale, precum și alte măsuri pentru protejarea sănătății fizice și psihice a unei persoane se va stabili conform legii.

Dreptul la sănătate NU înseamnă și lipsa medicației anti-HIV din farmaciile spitalelor din România și/sau schimbarea schemei de tratament din lipsă de medicație.

Odată început, tratamentul antiretroviral are recomandare să se ia pe termen lung, fără întreruperi, până când pacientul va dezvolta eșec virusologic sau imunologic și atunci medicul îi va prescrie alte medicamente. Singurele cazuri în care se schimbă schema de tratament înainte sunt cele în care efectele adverse rare și grave ale medicației afectează viața pacientului.

Odată schimbată schema terapeutică, pacientul poate dezvolta rezistență la aceasta și nu o mai poate lua ulterior. Astfel, întrerupând schemele de tratament încă valide, statul român încalcă dreptul la sănătate al pacienților cu HIV, acestora scâzându-le speranța de viață cu fiecare medicament pe care nu îl mai pot lua ulterior, din cauza dezvoltării rezistenței.

Mai mult, persoanele HIV pozitive – non-aderente la tratamentul anti-HIV sunt mai predispuse la cancere decat cele care iau tratamentul fără întreruperi.

www.tratamentARV.ro monitorizează accesul pacienților cu HIV la tratamentul anti-HIV pe toată durata pandemiei și post pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.