Categorii
Fără categorie

HIV și procesul de îmbătrânire

Ce este procesul de îmbătrânire? Odată cu înaintarea în vârstă are loc o deteriorare progresivă în modul de funcționare al corpului. Aceste schimbări fac persoanele în vârstă mai vulnerabile la infecții sau îmbolnăviri. Este posibil să își piardă din energie, rezistență fizică și capacitatea de recuperare. Persoanele vârstnice au un risc mult mai crescut, spre deosebire de persoanele tinere, de a dezvolta afecțiuni cardiace, diabet, osteoporoză, cancere sau alte afecțiuni ”asociate vârstei”.

Persoanele HIV pozitive trăiesc în acest moment mai mult decât în trecut, datorită tratamentului eficient. Astăzi, este puțin probabil ca persoanele care trăiesc cu HIV să se îmbolnăvească din cauza HIV, dar un număr crescut de persoane sunt afectate de afecțiuni cardiace, diabet și alte afecțiuni asociate vârstei. Frecvența acestor afecțiuni este mai mare la persoanele HIV pozitive, decât la cele HIV negative. Uneori aceste afecțiuni apar și la vârste tinere, la persoanele care trăiesc cu HIV.

Acești factori au făcut ca multe persoane care trăiesc cu HIV, medici și cercetători să se întrebe dacă HIV grăbește procesul de îmbătrânire. Cu alte cuvinte, persoanele care trăiesc cu HIV au un declin în ce privește funcționarea fizică și dezvoltă astfel de condiții la vârste mai tinere decât persoanele HIV negative de aceeași vârstă? Literatura de specialitate numește acest fenomen îmbătrânire prematură sau îmbătrânire accelerată.

Sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaștem. Nu există un consens la nivel științific, în ce privește îmbătrânirea prematură. Acest capitol explică de ce lucrurile sunt încă incerte și subliniază patru lucruri pe care le știm:

  1. Persoanele care trăiesc cu HIV au o rată mai crescută de apariție a unor afecțiuni asociate vârstei înaintate.
  2. Sunt câteva posibile explicații pentru aceste valori crescute, nu toate asociate cu HIV. 
  3. Poți face multe pentru a preveni apariția acestor afecțiuni.
  4. Per total, persoanele care trăiesc cu HIV au speranță de viață foarte bună.

Compararea persoanelor care au HIV cu cele care nu au

Rezultatele cercetărilor despre HIV și îmbătrânire trebuie interpretate cu grijă. Simpla comparație a persoanelor care au HIV cu cele care nu au HIV poate fi greșită.  

În primul rând, în ceea ce privește vârsta, sunt mari diferențe între populația care trăiește cu HIV și populația generală. De exemplu, nu există multe persoane care au 50 sau 60 de ani și trăiesc cu HIV și sunt foarte puține persoane care au 70 sau 80 de ani și sunt HIV pozitive.

Poți auzi, de exemplu, că vârsta medie a unei persoane care trăiește cu HIV și are diabet este de 47 de ani, iar că vârsta medie a altor persoane cu acest diagnostic este de 54 de ani. Aceasta nu este neapărat o dovadă a îmbătrânirii premature – din cauză că sunt puține persoane HIV pozitive înaintate în vârstă. În următorii ani, pe măsură ce persoanele HIV pozitive vor înainta în vârstă, este foarte probabil ca vârsta medie de apariție a diabetului să urce.

De asemenea, persoanele care trăiesc cu HIV merg regulat la medic și beneficiază de controale și teste frecvente. Ca rezultat, afecțiuni precum diabetul sunt diagnosticate precoce. Pe când, multe persoane din populația generală văd un medic de familie sau un medic de specialitate doar când au simptome care îi deranjează, ceea ce face ca diagnosticul să se facă mult mai târziu. În România, cu precădere, pacienții ajung foarte târziu la medic, atunci când afecțiunile precum cancerul sau altele sunt în stadii avansate.

Atunci când studiile compară cohorta de persoane HIV pozitive cu cele de persoane HIV negative, infecția cu HIV poate să nu fie singura diferență dintre grupuri. De exemplu, majoritatea cohortelor înrolate în studii sunt de bărbați gay HIV pozitivi care locuiesc în mediul urban și care pot fi comparați cu o cohortă din populația generală.  

Este probabil ca stilul de viață și experiențele să fie diferite în mai multe feluri. Persoanele din cohorta HIV pozitivă e posibil să fumeze, să consume droguri și să locuiască singure. Toți acești factori au un impact asupra sănătății, dar nu sunt direct influențați de HIV. 

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii ar trebui să înroleze în studiu persoane cât mai asemănătoare, dar care nu au HIV. De exemplu, unii cercetători au comparat bărbați gay care trăiesc cu HIV cu bărbați gay de aceeași vârstă, HIV negativi. Este mult mai probabil ca stilul de viață și speranța de viață în cele două grupuri să fie aproximativ similare. 

Acest fel de cercetări au înrolat și alte grupuri. De exemplu, s-a realizat un studiu care a examinat starea de sănătate a militarilor americani veterani. O tremie din ei aveau HIV și două treimi nu aveau. Cercetătorii au urmărit 1000 de veterani HIV negativi și 1000 de veterani HIV pozitivi, timp de peste 10 ani, iar rezultatele au fost:

  • 13 atacuri de cord în grupul HIV negativ, la o vârstă medie de 56 de ani.
  • 20 atacuri de cord în grupul HIV pozitiv, la o vârstă medie de 56 de ani.
  • 74 cancere în grupul HIV negativ, la vârsta medie de 59 de ani.
  • 95 cancere în grupul HIV pozitiv, la vârsta medie de 58 de ani.

Deci, în acest caz, comparând persoane care au avut experiențe similare de viață, cercetătorii au observat probleme de sănătate care au apărut în ambele grupuri. Sunt rate mai mari de îmbolnăire la persoanele care trăiesc cu HIV, dar nu sunt mari. Și nu sunt diferențe semnificative la vârsta medie la care persoanele dezvoltă probleme de sănătate. Cercetătorii au comentat: ”Aceste descoperiri ar trebui să reasigure persoanele HIV pozitive că va fi puțin probabil să experimenteze aceste afecțiuni cu mult înaintea celor de aceeași vârstă, care îmbătrânesc fără HIV”.

De ce sunt afecțiunile asociate vârstei mai comune la persoanele care trăiesc cu HIV?

Cu toate că studiul menționat mai sus nu a găsit evidențe că HIV ar grăbi procesul de îmbătrânire, a descoperit că persoanele HIV pozitive sunt puțin mai predispuse la a dezvolta probleme cardiace și cancere decât alte persoane. Indiferent de grupa de vârstă, persoanele care trăiesc cu HIV au avut rate mai mari decât alte persoane de aceeași vârstă. Alte studii au avut rezultate asemănătoare despre diabet, boli ale rinichilor, ficatului, probleme ale oaselor și alte afecțiuni.

Există un număr de factori diferiți, care probabil contribuie la frecvența crescută a acestor afecțiuni, la persoanele care trăiesc cu HIV. Acești factori pot fi grupați în 3 arii diferite – oamenii, sistemul imunitar și medicația. Există o dezbatere științifică în derulare, despre cât de important este fiecare factor, dar toți sunt de acord că toți 3 au un impact.

Articol dezvoltat de Asociația Sens Pozitiv pentru www.tratamentARV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.