Categorii
Fără categorie

Monitorizarea HIV în pandemie!

Nu numai monitorizarea tratamentului, dar și relațiile cu medicii curanți au devenit anevoioase odată cu începerea pandemiei. Spitalele și clinicile de boli infecțioase au fost scoase din rutina zilnică. Tot ce făceau înainte a trecut pe planul doi, pentru a face loc pacienților cu COVID-19.

Medicii care tratau pacienții HIV pozitivi sunt acum ocupați cu pacienții cu COVID-19. Greu de găsit la telefon sau pentru vizitele de monitorizare.

La nivel internațional se recomandă monitorizarea tratamentului doar o dată pe an. Dacă apar probleme de sănătate, încearcă să dai de medicul tău, sună la 112 sau mergi direct la spitalul de care aparții.

Celulele CD4 și încărcătura virală

Este important pentru toate persoanele care trăiesc cu HIV să facă regulat teste de sânge. Cele mai importante 2 teste măsoară numărul celulelor CD4 și încărcătura virală. Rezultatele testelor care măsoară CD4 și viremia relevă informații esențiale despre efectul HIV asupra corpului tău.

Celulele CD4 sunt cele mai importante celule din sistemul imunitar. Sistemul nostru imunitar ne protejează împotriva infecțiilor și bolilor. Numărul celulelor CD4 ne spune câte celule CD4 există într-un mililitru de sânge. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine.

Încărcătura virală (viremia) măsoară cantitatea de HIV dintr-un mililitru de sânge. Este ideal să ai cât mai puțin virus posibil.

Când numărul celulelor CD4 este scăzut, încărcătura virală este, de obicei, ridicată. Aceasta nu este o situație bună.

Când numărul celulelor CD4 este ridicat, încărcătura virală este de obicei scăzută. Scopul tratamentului HIV este să îți scadă viremia foarte mult, până la cantitate nedetectabilă și să readucă celulele CD4 la un număr cât mai mare.

Numărul celulelor CD4/ml

  • între 500 și 1200 = valori normale pentru persoanele care nu au HIV
  • sub 200 = risc crescut de îmbolnăvire și infecții

Încărcătura virală nedetectabilă

Scopul tratamentului HIV este să scadă încărcătura virală la un nivel ”nedetectabil”. Ce înseamnă acest lucru și de ce este important?

Testul de încărcătură virală îți spune câte copii de virus ai într-un mililitru de sânge. Rezultatele testelor arată dacă cantitatea de HIV este mare sau mică. Cu toate astea, testele nu pot măsura cantități foarte mici de HIV. Când ai foarte puțin HIV în sânge, ți se va spune că ai viremia ”nedetectabilă”.

Asta nu înseamnă că HIV a dispărut complet. Scopul tratamentului HIV este să îți scadă încărcătura virală la un nivel nedetectabil. Asta înseamnă că HIV este ținut sub control. Dacă ai avut încărcătura virală nedetectabilă în ultimele 6 luni și continui să îți iei tratamentul așa cum ți-a fost prescris, nu există niciun risc de a transmite HIV pe cale sexuală.

De ce e bine să ai o încărcătură virală nedetectabilă?

Dacă ai foarte puțin HIV în corp, acesta nu va putea să îți atace și să îți slăbească sistemul imunitar, care este mecanismul natural de apărare al organismului. Dacă sistemul tău imunitar este puternic, este mult mai puțin probabil să te îmbolnăvești sau să te infectezi.

Mai multe studii mari au arătat că persoanele care iau tratamentul HIV așa cum le-a fost prescris și care au o încărcătură virală nedetectabilă nu transmit HIV pe cale sexuală, chiar dacă nu folosesc prezervativul. La aceasta se referă ”Nedetectabil=Netransmisibil” sau ”N=N” – engleză: Undetectable=Untransmittable sau U=U.

Articol dezvoltat de Asociația Sens Pozitiv pentru www.tratamentARV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.