Categorii
Fără categorie

Sănătatea mea sexuală

A avea grijă de sănătatea sexuală este important pentru toată lumea, dar și mai important dacă trăiești cu HIV.

Dacă ești activ sexual, este important să faci controale periodice pentru sănătatea ta sexuală. La nivel European este recomandat un screening pentru verificarea sănătății sexuale, atunci când pacientul este diagnosticat cu HIV. Acesta se va repeta apoi anual. Este recomandat ca bărbații care fac sex cu bărbați și care sunt activi sexual să facă un control al sănătății sexuale, cel puțin o dată pe an. Pentru bărbații considerați cu risc crescut de a avea infecții cu transmitere sexuală (pentru că au făcut sex fără prezervativ cu un partener nou, sau au fost diagnosticați cu o infecție anterioră sau din cauza consumului de droguri), recomandarea este să facă un control la fiecare trei luni. Ai putea fi întrebat despre activitatea ta sexuală și la controalele de rutină HIV.

Testarea este importantă

Dacă ești activ sexual și nu folosești prezervativul, există șanse să te poți infecta cu o infecție cu transmitere sexuală (ITS). ITS-urile îți pot afecta sănătatea, chiar dacă nu ai simptome evidente. Lăsate netratate pot cauza probleme de sănătate pe termen lung. Deoarece ITS-urile nu prezintă în totdeauna simptome, de multe ori este necesar un examen clinic și teste, pentru a spune dacă este vorba despre o astfel de infecție sau nu.

Controalele pentru sănătate sexuală îți oferă posibilitatea de a te testa și vaccina împotriva virusurilor hepatitei A și hepatitei B.

La ce să mă aștept la control?

Îți va fi evaluat riscul comportamentului sexual, din ultima perioadă, și vei beneficia (sperăm) de consiliere pre și post test. Dacă vei accesa serviciile ARAS, consilierea va fi făcută cu siguranță. Acest lucru nu se va întâmpla dacă mergi să faci testele la o clinică privată și uneori nici la spitale.

Dacă rezultatele ies pozitive, vei fi referit către un medic care să te consulte și să îți ofere tratament.

Dacă nu vrei să vorbești despre istoricul tău sexual, ai putea cere medicului, asistentei sau persoanei care te testează să efectueze toate testele pentru infecții cu transmitere sexuală. Este bine să menționezi dacă iei medicamente de vreun fel, inclusiv pentru HIV sau ești alergic la medicamente.

Poți cere să fii testat de o femeie sau un bărbat, dacă te simți mai confortabil așa, dar este posibil să fie nevoie să aștepți mai mult.

Dacă ai răni la nivelul organelor genitale, acestea pot fi, de asemenea, verificate pentru a vedea dacă ai herpes. Ți se va solicita să dai o probă de urină.

Unele dintre rezultatele testelor vor fi disponibile imediat și poți primi rețetă cu tratamentul de care ai nevoie, la aceeași programare. Dacă ai făcut teste în care rezultatele durează mai mult, clinica îți va cere să revi, ca să primești rezultatele.

Personalul din clinică îți poate oferi informații despre sex mai sigur și despre cum să îți protejezi sănătatea sexuală, a ta și a altor persoane. Îți vor cere, de asemenea, să îți contactezi partenerii sexuali care ar fi putut lua o ITS de la tine, dacă este cazul. Dacă preferați să nu faceți acest lucru, personalul clinicii o poate face pentru tine („notificare partener”) fără a-ți spune numele. Este important ca partenerilor tăi sexuali să li se spună despre posibila infecție, astfel încât să poată fi testați și tratați și să nu transmită mai departe. Personalul clinicii poate oferi trimiteri către alte servicii, cum ar fi servicii de prevenire a riscurilor asociate consumului de droguri sau consiliere.

Dacă ai negi genitali, ți se poate administra un tratament pe care îl poți utiliza acasă sau ți se poate solicita să revi în mod regulat pentru tratamentul oferit de către personalul medical.

Toate tratamentele la clinicile de sănătate sexuală ar trebui să fie oferite în mod confidențial.

Articol dezvoltat de Asociația Sens Pozitiv pentru www.tratamentARV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.