Categorii
Fără categorie

Testarea HIV în pademie!

Testarea în pandemia COVID-19

Accesul în clinicile și spitalele de boli infecțioase și în unitățile medicale de stat, în general, se face mult mai greu în acest moment. Ca variante de testare rămân Centrele de testare voluntară, ale ONG-urilor și clinicile private. Noi vă recomandăm prima variantă, dacă este posibilă. În București puteți accesa serviciile de testare gratuită, confidențială și anonimă ale ARAS – Asociația Română Anti SIDA. ARAS are și o caravană care merge să facă testare în orașele mari ale țării. Urmărește pagina de Facebook ARAS pentru a afla mai multe detalii.

Efectuarea unui test HIV este singura modalitate de a ști sigur dacă ai virusul.

Dacă ai HIV este foarte important să fii diagnosticat. Aceasta îți va oferi șansa să primești tratatamentul și îngrijirile de care ai nevoie, pentru a te menține sănătos. În România, testarea HIV trebuie să fie însoțită de consiliere pre și post testare, conform legislației. Vei avea oportunitatea să stai de vorbă cu un medic sau cu un consilier și să pui întrebări. Persoana care efectuează testarea îți va explica cum funcționează testul și cum vei primi rezultatul. De asemenea, va face o evaluare a comportamentului tău sexual și un plan de reducere a riscurilor asociate. Nu toate clinicile – în special cele private – respectă legislația și efectuează testare HIV însoțită de consiliere pre și post test. În funcție de tipul testului, ți se va preleva o mică cantitate de sânge din venă sau o picătură de sânge din deget. Sunt și teste care se efectuează cu salivă. Dacă testul iese negativ, aceasta înseamnă că nu ai HIV. În cazul unui rezultat pozitiv, va fi nevoie ca acest rezultat să se confirme cu un test ulterior de laborator, în spital. Dacă și acesta are un rezultat pozitiv, urmează alte teste de confirmare a infecției și luarea în evidență.

Ce presupune un test HIV?

Există mai multe tipuri de teste HIV. De obicei este prelevată și analizată o cantitate mică de sânge, în laborator. Alte teste dau un rezultat rapid, folosind o picătură de sânge din deget, sau chiar salivă. La testele rapide primești rezultatele testului în maxim jumătate de oră.

De obicei, testele folosite în prezent pot spune dacă o persoană are HIV la 6 săptămâni distanță de momentul infectării. În trecut, trebuia să aștepți cel puțin 3 luni, pentru a fi sigur că rezultatul testului este precis.

Articol dezvoltat de Asociația Sens Pozitiv pentru www.tratamentARV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.