Categorii
Fără categorie

Tratamentul anti-HIV

Cum se tratează HIV?

Tratamentul HIV se administrează zilnic, sub formă de pastile, în cazul adulților și sirop, în cazul copiilor nou născuți și mici. Aceste medicamente se numesc antiretrovirale (ARV) și nu vindecă HIV, dar pot opri înmulțirea virusului.

Aceast tratament permite sistemului imunitar să devină mai puternic și să lupte eficient cu infecțiile. Mulțumită tratamentului ARV, multe persoane HIV pozitive pot trăi o viață lungă și sănătoasă.

Există, în prezent, mai mult de 30 de astfel de medicamente, deși nu sunt disponibile mereu și peste tot în lume. Nici la noi în țară nu sunt accesibile cele mai noi medicamente ARV. HIV este tratat, în mod normal, cu o combinație de trei medicamente din clase diferite, unele fiind combinate într-o singură pastilă. Majoritatea tratamentelor HIV sunt luate o dată sau de două ori pe zi.

Dacă ți-a fost prescris tratament cu antiretrovirale, este foarte important să iei toate dozele. Dacă omiți chiar și câteva doze pe lună, tratamentul tău poate să nu mai funcționeze corespunzător, iar HIV ar putea să devină rezistent la medicamentele pe care le iei.

Ar trebui să fii monitorizat o dată la maxim 6 luni cu teste de sânge, pentru a vedea dacă tratamentul funcționează. Dacă întâlnești vreo problemă în legătură cu tratamentul tău, vorbește cu medicul tău curant despre cum ar putea fi remediată situația.

Când ar trebui să încep tratamentul HIV?

Cu cât începi tratamentul mai curând, cu atât vei putea beneficia mai repede și mai bine de efectele acestuia. Recomandările la nivel mondial spun că toate persoanele HIV pozitive ar trebui să ia tratament.

Cercetările arată că persoanele care încep tratamentul de devreme au o probabilitate mult mai mică să se îmbolnăvească sau să transmită HIV și altor persoane.

Odată ce medicul a recomandat începerea tratamentului, decizia de a începe tratamentul ține de pacient. Înainte de începerea tratamentului, este important să înțelegi cum funcționează și ce presupune. S-ar putea să ai nevoie de puțin timp pentru a te simți pregătit să începi.

Cum funcționează tratamentul?

Tratamentul ARV te ajută să rămâi sănătos, prin reducerea cantității de virus din organism. Medicamentele ARV previn infectarea cu HIV a celulelor, dar fiecare tip de medicament face asta în moduri diferite. Fiecare dintre acestea blochează un alt proces din replicarea virusului la nivelul celulei imunitare. O combinație de două sau trei substanțe diferite reprezintă un atac puternic împotriva virusului. Scopul tratamentului este să aducă încărcătura virală la niveluri nedetectabile.

Articol dezvoltat de Asociația Sens Pozitiv pentru www.tratamentARV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.