Categorii
Fără categorie

Sfaturi pentru adulții care trăiesc cu HIV legate de VACCINUL SARS-CoV-2.

Recomandări făcute de BHIVA (Asociația Britanică HIV) și Terrence Higgins Trust pentru cetățenii britanici

ATENȚIE: acest ghid se va dezvolta rapid și este posibil să apară noi informații. Astfel că, vă rugăm să accesați site-ul BHIVA pentru cea mai recentă versiune.

VACCIN-urile COVID-19: Care sunt acestea?

UK a fost prima țară care a aprobat utilizarea unui vaccin COVID-19, numit vaccinul “Phizer”, vaccinarea începând pe 08 decembrie 2020. Există, de asemenea, și un alt vaccin, numit “vaccinul AstraZeneca” sau “ vaccinul Oxford”, care este de asemenea eficient pentru prevenirea COVID-19 și care este în curs de aprobare. Alte vaccinuri sunt în faza de testare.

Pot fi aceste vaccinuri administrate în rândul celor care trăiesc cu HIV?

Câteva dintre testele realizate pe două dintre cele mai avansate vaccinuri au inclus și persoane care trăiesc cu HIV. Nu există nici un motiv pentru a considera că aceste vaccinuri sunt mai puțin sigure pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Amândouă vaccinurile includ o parte din materialul genetic al SARS-CoV-2 (virusul care cauzează apariția COVID-19), dar nu tot virusul. Acest lucru înseamnă că nu vorbim despre vaccinuri vii și deci, nu există contraindicații pentru persoanele cu sistemul imunitar afectat.

Este posibil ca persoanele care trăiesc cu HIV să nu răspundă la fel de bine la vaccin ca cei care nu trăiesc cu HIV. Astfel că, este posibil că vaccinul să producă efecte mai slabe la persoanele care trăiesc cu HIV. BHIVA va monitoriza apariția tuturor dovezilor noi care vor fi emise în perioada următoare și va modifica aceste recomandări, dacă va fi cazul.

BHIVA recomandă ca, deși vaccinarea nu este obligatorie, toți cei cărora le este oferit vaccinul, să îl facă. Chiar dacă vaccinul a fost dezvoltat rapid, procesul a urmat aceleași standarde folosite pentru dezvoltarea oricărui alt vaccin, acestea incluzând monitorizarea atentă a efectelor secundare. Dacă apar schimbări la acest nivel, BHIVA va modifica aceste recomandări.

Dacă îmi fac vaccinul înseamnă că nu mai trebuie să respect restricțiile locale?

Nu! Va dura luni bune până când va fi testată toata populația țării (UK), de aceea, rămâne important să continuați aceleași reguli de igienă și de distanțare ca și până acum: spălarea corectă a mâinilor, urmarea restricțiilor, purtarea măștii etc.

GHID

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.