Categorii
Fără categorie

TRĂIESC CU HIV ȘI M-AM VACCINAT CONTRA COVID

Articol preluat de pe aidsmap.com
Povestea unui bărbat care trăiește cu HIV în UK

Gata! Sunt vaccinat împotriva COVID-19. Nu este asta o declarație extraordinară? În urmă cu 12 luni nimeni nu auzise de COVID-19, dar azi, iată-mă aici cu anticorpii induși de vaccin, care oferă un nivel semnificativ de protecție împotriva unui virus care a cauzat atâtea probleme medicale, decese, durere, greutăți și singurătate și a făcut ca anul 2020 să fie extrem de dificil.

Încă nu-mi vine să cred că pot beneficia de această importantă realizare științifică și umană care, cel puțin în opinia mea, la nivel de importanță, se situează alături de dezvoltarea tratamentelor eficiente pentru HIV, ceea ce a însemnat că nu am murit prematur la mijlocul anilor ’90, la vârsta de douăzeci de ani, și că astăzi sunt bine și în viață.

Aceste descoperiri medicale sunt datorate studiilor clinice efectuate meticulos. Eu am primit ambele doze de vaccin COVID deoarece la începutul lunii noiembrie m-am înscris într-un sub-studiu al vaccinului Oxford / AstaZeneca care a fost conceput special pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinului la persoanele care trăiesc cu HIV. Toată lumea din sub-studiul HIV s-a vaccinat sau va primi vaccinul. Am primit prima doză de vaccin în a 2 a săptămână a lunii noiembrie și a 2 a doză, patru săptămâni mai târziu.

Studiile clinice pentru aceste vaccinuri

Studiile clinice sunt esențiale pentru a testa siguranța și eficacitatea tratamentelor experimentale și a vaccinurilor, cum ar fi cel pe care tocmai l-am primit. După ce se dezvoltă o terapie promițătoare într-un laborator, aceasta trece prin trei studii separate pentru a se asigura că nu va avea efecte grave și va avea un real beneficiu medical. Numai dacă trece de toate cele trei etape, noua terapie va fi evaluată de un grup de experți independenți. Aceștia vor evalua dacă este sigură și eficientă și poate primi o licență pentru utilizare în publicul larg. Vaccinul Oxford / AstaZeneca este pe punctul de a primit o astfel de aprobare.

În momentul în care m-am alăturat eșantionului de cercetare, studiul de la Oxford se afla deja în ultima sa fază – „faza 3” – care a implicat peste 20.000 de adulți din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Participanții au fost împărțiți la întâmplare în două grupuri egale. Cercetătorii s-au asigurat că compoziția grupurilor a fost comparabilă în ceea ce privește vârsta, sexul, rasa și condițiile de sănătate. Un grup a primit vaccinul experimental și celălalt un vaccin placebo (o terapie falsă, în acest caz un vaccin împotriva meningitei despre care se știe că este foarte sigur). Ratele efectelor secundare și COVID au fost apoi comparate între cele două grupuri.

Sub-studiul HIV pentru vaccinul COVID

Aceleași proceduri riguroase au fost aplicate și sub-studiului HIV la care iau parte. Procesul studiului, deși foarte prietenos și relaxat, a fost riguros de la bun început și a oferit asigurare cu privire la integritatea și standardele etice înalte folosite.

Un asistent medical mi-a pus câteva întrebări pentru a vedea dacă sunt eligibil să particip (infecție confirmată cu HIV, număr de celule CD4 peste 350, cantitate virală nedetectabilă, pe tratament cu HIV). A fost apoi stabilită o „vizită de screening” la clinica care a făcut acest studiu cu unul dintre medicii cercetători.

Aceasta a durat aproximativ o oră și jumătate. Am făcut un examen fizic și am răspuns la un set aparent nesfârșit de întrebări despre starea mea de sănătate și istoricul medical pentru a se asigura că sunt într-adevăr eligibil să iau parte la studiu. Medicul a explicat apoi modul în care vaccinul funcționează și anume, prin stimularea unui răspuns imun folosind o porțiune inactivată, inofensivă, a coronavirusului. Potențialele reacții adverse au fost, de asemenea, explicate: principalele sunt durerea la locul injectării și senzația de răceală pentru o zi sau două după vaccinare.

De asemenea, medicul a furnizat informații detaliate despre motivul pentru care studiul a fost temporar întrerupt în vară după ce un bărbat care a primit vaccinul experimental a dezvoltat o afecțiune nervoasă rară. Cu toate acestea, un grup independent de experți a concluzionat că acest lucru nu se datorează vaccinului și a dat undă verde pentru continuarea studiului experimental.

Ceea ce a fost important este că medicul a subliniat, de asemenea, că, deși urgența globală de sănătate cauzată de COVID a însemnat ca vaccinurile împotriva acestuia să fie dezvoltate cu viteză mare, nu au fost folosite scurtături, astfel că studiul a inclus toate controalele și măsurile de siguranță standard folosite ca în cazul fiecărui nou tratament medical.

Am fost apoi întrebat dacă am înțeles ceea ce mi se spusese și dacă am vreo întrebare și dacă îmi dau consimțământul pentru a participa la studiu.

După ce am spus da, mi-au făcut analize de sânge pentru a mi se verifica starea de sănătate. Rezultatele au revenit o săptămână mai târziu și au fost satisfăcătoare, permițându-mi astfel să primesc prima doză de vaccin.

În afară de o ușoară durere la locul injectării, nu am avut alte efecte secundare. M-am întors la trei și șapte zile după vaccinare pentru analize de sânge pentru a mă asigura că vaccinul nu are un impact negativ asupra sănătății rinichilor sau ficatului meu. În fiecare zi, mi s-a trimis prin e-mail un link către un jurnal electronic unde mi s-a cerut să înregistrez orice efecte secundare sau simptome apar, indiferent cât de ușoare sau neobișnuite sunt. Nu am avut nimic de raportat.

Rezultatele studiului

În intervalul dintre prima și a doua doză au fost publicate rezultate intermediare din studiul principal care arată că vaccinul este foarte sigur și că reduce riscul apariției de boli grave asociate COVID cu 70% în general, incluzând o reducere cu 62% a riscului acestor boli în rândul persoanelor care primesc cele două doze complete, crescând la 90% dacă o jumătate de doză inițială a fost urmată de o doză completă. Mi s-a trimis prin e-mail un rezumat al acestor descoperiri de îndată ce au fost anunțate și mi s-a oferit ocazia de a pune mai multe întrebări la următoarea mea vizită la clinică.

În același timp, au fost publicate rezultatele studiilor efectuate pe alte vaccinuri, care au demonstrat o eficacitate de 95%. Am fost dezamăgit că vaccinul pe care l-am primit a avut o rată de eficacitate aparent mai mică? Nu, pentru nici măcar o secundă! Sincer, eficacitatea sa a depășit așteptările mele inițiale și m-aș fi înscris cu nerăbdare la proces chiar dacă aș fi cunoscut aceste informații de la început. Mai mult, faptul că nici măcar o persoană care a primit vaccinul Oxford / AstaZeneca care a fost infectată cu COVID nu a trebuit să intre în spital a fost, de asemenea, extrem de încurajator.

Sunt sigur că vor fi necesare mai multe serii de vaccinuri pentru a ține COVID sub control, iar cel pe care l-am primit eu își va avea cu siguranță locul său printre toate acestea.

Următoarele examinări

Voi rămâne înscris în studiu pentru lunile următoare pentru a fi verificat în mod regulat legat de posibile efecte secundare, iar în fiecare săptămână fac un autotest pentru a vedea dacă m-am infectat cu COVID.

În fiecare etapă a studiului am fost mai mult decât mulțumit că cercetarea a fost efectuată la cele mai înalte standarde, că nu s-a ascuns nimic despre efectele secundare și nivelul de protecție pe care vaccinul îl oferă și că nu s-au folosit scurtături pentru elaborarea acestuia.

Sunt foarte emoționat când mă gândesc la participarea mea la studiu și cât de norocos sunt că sunt printre primii vaccinați. La fel ca în cazul multora, lumea mi s-a întors cu capul în jos din cauza COVID și am avut multe nopți nedormite îngrijorându-mă de slujba mea. Cu câteva săptămâni în urmă, am experimentat pe propria-mi piele costul devastator uman al acestui virus oribil, tatăl meu murind după ce s-a infectat. Acest lucru adaugă intensitate participării mele la studiul vaccinului și aș dori să le mulțumesc oamenilor de știință, medicilor și tuturor colegilor mei voluntari din studiu pentru că au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor de care putem fi siguri că sunt sigure și funcționează.

Pe cât de mult mă simt răpus de durerea pierderii tatălui meu, dezvoltarea și lansarea treptată a vaccinurilor înseamnă că putem spera cu adevărat că 2021 va fi un an mai bun, cu mai multă sănătate pentru noi toți decât anul pe care tocmai l-am îndurat.

ARTICOL COMPLET

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.